Project Description

De jaren dertig wijk in Aerdenhout kenmerkt zich door gebogen straten met hagen en grote bomen. De bebouwing is over het algemeen fraai gedetailleerd en heeft kapvormen van riet, lei, dakpannen, gemetselde gevels en rijke kozijndetails.

De nieuwe villa harmonieert met zijn omgeving door een eigentijdse interpretatie van het aanwezige palet aan materialen. Het huis gaat de dialoog met zijn historische omgeving aan zonder te historiseren. Hierbij worden ambachtelijke bouwmethoden en nieuwe technieken gecombineerd, waarbij het van groot belang is dat de toegepaste materialen na verloop van tijd een mooi patina krijgen.

Het huis is opgebouwd uit twee basis volumes; kap en plint. Door een half verdiept souterrain aan de achterzijde ontstaat een plint met een verhoogd terras bij de tuin. De kap lijkt te zweven boven het maaiveld en deels boven het souterrain. Dit effect wordt bereikt door de vrijwel volledig transparante gevels van gelijmde glasplaten op de begane grond en de bel-etage. De schaal en grootte van de kap verwijst naar de korrelgrootte van de bebouwing in de buurt. Uit het souterrain verrijzen gekromde, gelamineerde houten spanten. De spanten verjongen naar de nok toe en dragen het gebogen, met riet bedekte dak. De onderzijde van het riet maakt een curve waarbij er een glooiende lijn ontstaat welke de grond meer of minder nadert.

Op deze wijze is er verschil in openheid naar buiten en ontstaan er zowel plekken met een meer besloten karakter als plekken met vrij zicht op de tuin. De ruimten in het huis staan in open verbinding met elkaar waarbij je de spanten over meerdere lagen ziet doorlopen naar de nok. De zacht glooiende rieten kap wordt met een ronde koperen rand beëindigd. Koper gaat tevens, op een natuurlijke wijze, de mos vorming op het dak tegen.

Opdrachtgever: particulier
Locatie: Aerdenhout
Status: gerealiseerd
Fotografie: Allard van der Hoek